Tots sabem que la corda d’escalada és l’element principal i el que més segur ha de ser perquè és l’encarregat de detenir una caiguda absorbint gran part de l’impacte que produeix el nostre cos. A més, és l’element que ens uneix a nosaltres amb el company assegurador i l’eina principal per anar avançant per les parets.

Així que cal prestar molta atenció a l’hora de comprar-la però també a l’hora de cuidar-la en el dia a dia perquè ens de moltes alegries i pocs disgustos. Són més fràgils del que ens pensem i pateixen molt amb diferents agents externs.

Allargar o no la vida útil depèn de diversos factors com per exemple la freqüència d’ús, el nombre de caigudes en la mateixa corda i de quin tipus són, el tipus de roca on practiquem escalada, l’aigua de la pluja i el manteniment que realitzem mentre estiguem escalant.

La corda va patint fins a tal punt que ens obliga a retirar-la pel seu ús, el frec de 2 cordes, caiguda agressiva, descens molt ràpid, …

La majoria de fabricants recomanen guardar les cordes d’escalada un màxim de 4-5 anys des que s’ha fabricat i donen un període de vida actiu de 10-12 anys perquè encara i guardant-la de forma òptima i realitzant un manteniment adequat, totes les seves propietats que componen la corda d’escalada van perdent virtuts i, lògicament, els fabricants volen guarir-se en salut.

També és important mantenir allunyades les cordes de productes químics agressius. Si tenim dubtes, el millor és contactar amb el fabricant.

Com guardar-la i transportar-la?

El millor és usar una bossa pròpia per a la corda perquè, en el sòl, la sorra o terra pot penetrar en l’embolcall exterior o camisa i, els grans, penetren a l’interior de la corda, passen per mosquetons, elements de seguretat i van accelerant la deterioració de la corda i fent malbé les fibres.

La bossa farà que no toqui directament el sòl i permeti guardar-la sense haver de doblegar-la, evitant que s’arrissi.

Corda d’escalada i humitat o sol, enemics

És evident que es pot mullar, faltaria més! Escalar en neu o gel, en un xàfec o en roca porosa després de ploure és normal, però posteriorment cal assecar bé la corda abans de guardar-la i s’ha d’assecar protegida dels rajos UV en un lloc ventilat estirant tota la corda perquè els plecs no acumulin aigua.

Guardar la corda a ple sol en el maleter del cotxe també és una mala acció perquè accelerem la deterioració de les fibres viscoses, minimitzant l’elasticitat i propiciant trencaments parcials.