Hi ha vegades que els docents ajuden a aprendre i memoritzar textos en format cançó als estudiants, doncs això mateix hauríeu de practicar amb els següents rituals. Són petits detallets i gestos del dia a dia d’un escalador que, sobretot quan ens iniciem, cal establir-los com una rutina per evitar accidents.
  • Revisar BÉ el fre que usa el teu company: La corda ha d’estar correctament introduïda en el fre de seguretat i més encara si va amb sistema automàtic tipus Gri-gri. Fixar-se bé en el mosquetó del com depèn el fre perquè estigui ben tancat és vital. La millor forma és simular una caiguda just abans de començar donant una estirada ben forta a la corda per la qual vas a pujar amb la mà.
  • Revisar el 8: I no solament això, que el teu company també t’ho revisi a tu. Vigilar que la corda no es mossegui mai i comprovar que estigui passada pel bucle de la cintura i de les cames.
  • Usar SEMPRE el casc de seguretat: Tant per a l’escalador com per al company, perquè sempre hi ha risc de caure alguna pedra i fer mal al company.
  • Usar SEMPRE corda llarga: La mesura de la corda és important i ha de mesurar una mica més del doble del que va a mesurar la ruta a escalar perquè, si descendint s’acaba la corda, l’escalador caurà just els metres que faltaven.
  • Fer SEMPRE un nus al final de la corda: Sembla una ximpleria, però evitaràs una caiguda fent rapel o evitaràs caure si s’acaba la corda mentre dónes segur.
  • No posar MAI els peus sota la corda: Molt cuidado perquè, de no ser així, caient pots donar-te la volta i copejar-te el cap contra alguna roca.
  • MAI xapar la corda a l’inrevés: Important que la corda es passi correctament pel mosquetó, assegurant que l’obertura quedi de forma oposada a l’adreça de la pujada, evitant que la corda pugui sortir-se durant la caiguda.
  • Comunica’t amb el teu company: Avisa del que vas a fer perquè ell pugui anticipar-se als teus moviments i separar-se prou.
  • No assegurar amb massa corda: Evita-ho o es produirà un increment de distància de caiguda podent arribar al sòl. Sempre atent per portar la corda necessària.
  • Mantingues una posició adequada si ets assegurador: Si et sents segur, tendeixes a relaxar-te i a cometre més errors que poden acabar en accidents. Cal deixar els vicis com assegurar molt separat de la paret o assegut. El millor és mantenir una posició on la corda formi un angle de 60º amb la paret, estar alerta, i recolzar un peu contra la paret, sòl o un arbre per a major seguretat. NO deixar de mirar a l’escalador i no deixar anar la corda fins que estigui en el sòl.